search

ΔΙΕΘΝΗ

Το συγκρότημα από τη Χιλή έχει στήσει εικόνισμα στους Slayer σε αυτό του το ντεμπούτο, χτίζει ωστόσο εύληπτα τραγούδια χωρίς να ιδρώνει, στα οποία ανά πάσα στιγμή συμβαίνει κάτι το ενδιαφέρον...

Label | Unspeakable Axe Records
Κυκλοφορία | 2/2019
Βαθμολογία | 7

Σε έναν παγκόσμιο χάρτη που θα προσπαθούσε να παρουσιάσει με γλαφυρή εικονογράφηση το κυρίαρχο μεταλλικό στίγμα κάθε ηπείρου, η Λατινική Αμερική θα ήταν ένα κοχλάζον καζάνι γεμάτο φίδια, ζωσμένο με αλυσίδες, σφαίρες και δαιμόνια. Το γιατί οι χώρες της Νοτίου Αμερικής αγκάλιασαν και λάτρεψαν σε τέτοιον βαθμό το ωμό, ακραίο metal, είτε αυτό λέγεται thrash, είτε death, είτε black, είτε –στην καλύτερη– μία ανίερη μίξη των τριών, χρίζει ανάλυσης που ξεφεύγει από τους στόχους του παρόντος κειμένου. Αρκεί να θυμηθούμε πως ονόματα όπως οι Sarcofago, Sepultura, Mystifier και Vulcano προέρχονται από εκεί (και δη από τη Βραζιλία, κάτι που όμως επίσης δεν είναι επί του παρόντος).

Οι Critical Defiance έρχονται από τη Χιλή, και μια ξεγυρισμένη ακρόαση του ντεμπούτο τους είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς πως ετούτοι οι Νοτιοαμερικανοί ζουν και αναπνέουν για το thrash. Εμφανίζονται οπλισμένοι με το εικόνισμα των Slayer στην πλέον εμφανή θέση, δηλαδή στα φωνητικά, αλλά και στα κοφτά μικρο-riffs που σχηματίζουν τους σκελετούς των περισσότερων κομματιών, καθώς και στα χλιμιντριστά σόλο. Μαζί κουβαλάνε κι έναν γεμιστήρα τίγκα στις κασέτες των πρώιμων Anthrax, Exodus και Dark Angel.Τα φωνητικά του Felipe Alvarado τείνουν περισσότερο να φτύνουν οργισμένα παρά να τραγουδάνε (ακριβώς κατά τη σχολή του Araya), και συγκεντρώνονται σε χουλιγκανικές πολυφωνίες για έμφαση. Όλα τα καλά κλισέ είναι λοιπόν εδώ: αφηνιασμένο instrumental με αριθμητικό τίτλο, καλώς νοούμενο μποτιλιάρισμα από riffs, πολλά στροβιλιστά θέματα ικανά να στήσουν moshpits εν ριπή οφθαλμού, ένα εξώφυλλο όσο πιο Agent Orange γίνεται, και λιτό, γωνιώδες λογότυπο. Το όλο σύνολο εμπλουτίζεται με ψήγματα τεχνικού thrash (“Onset”), λίγο death metal και κάποιες Iron Maiden μελωδίες, οι οποίες αποσυμπιέζουν τον τσαμπουκά στο τελείωμα του “Spiral Οf Hatred”.

Συνθετικά οι Critical Defiance τα πάνε πολύ καλά χωρίς να ιδρώνουν: χτίζουν με ενστικτώδη τρόπο εύληπτα τραγούδια, στα οποία ανά πάσα στιγμή γίνεται κάτι ενδιαφέρον –το καταπληκτικό ομώνυμο του δίσκου είναι μάλιστα γεμάτο κιθαριστικές ξυραφιές, φαντασμαγορικά leads και ογκώδη τύμπανα. Το ενδιαφέρον διατηρείται μέσω της αεικινησίας και της πρόκλησης ενός διόλου φθηνού εντυπωσιασμού. Τα κομμάτια ζουν πάντως στο παρόν· δεν προσφέρονται δηλαδή για αρχειοθέτηση και αποστειρωμένη κατοπινή εξέταση, δεν είναι τρόπαια για να μπουν στη δισκοθήκη κάποιου μεταλλικού μουσείου. Είναι τραγούδια που λάμπουν την ώρα που αναπαράγονται και εγγράφονται πάνω στο σώμα του ακροατή.

Το υλικό του Misconception αποπνέει απίστευτη ενεργητικότητα, η οποία τροφοδοτεί ανελέητο headbanging, έχοντας παράλληλα αναπάντεχη δομική ευφράδεια. Οι Critical Defiance παίζουν με μόνο διακύβευμα τη στυγνή αναπαράσταση μιας οργίλης, χαοτικής ατμόσφαιρας (που έχει την αφετηρία της στις Ηνωμένες Πολιτείες των 1980s και περνάει από το καμίνι της Νοτίου Αμερικής) και τα καταφέρνουν περίφημα σ' αυτό τους το ντεμπούτο.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

Διάφοροι - Grecospectiva 90s

Τάνια Σκραπαλιώρη

Hayden Thorpe - Diviner

Ανδρέας Κύρκος

Hollywood Vampires - Rise

Ανδρέας Κύρκος

The Raconteurs - Help Us Stranger

Άγγελος Κλειτσίκας

HOT ΣΗΜΕΡΑ!

Δείτε το επίσημο trailer για την ταινία του Bruce Springsteen

Παίζει live ολόκληρο το φετινό του άλμπουμ Western Stars, «σε έναν αχυρώνα 100 ετών, γεμάτο με…

Η Lana Del Rey αναζητά μια (άλλη) Αμερική

Ακούστε ένα καινούριο τραγούδι

Arthur Verocai - Arthur Verocai

Πετάμε πίσω στο 1972, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, για συναντήσουμε ένα μεγάλο δημιουργικό μυαλό, το οποίο…

Κι άλλο νέο τραγούδι για τον Liam Gallagher

Ακούστε το "One Of Us", το οποίο περιέχει αναφορά στο θρυλικό "Live Forever" των Oasis

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

An Artist Formerly Known As Purple: 35 Χρόνια Υπό Μωβ Βροχή Χωρίς Ομπρέλα

Με το κοντινότερο που έκανε ποτέ σε ροκ μπάντα στο πλάι του, ο Prince μίλησε στο Purple Rain για…